Bőrápolás serdülőkorban

A serdülőkorú fiatalok bőre speciális odafigyelést igényel -akár a körültekintő, alapos tisztítás, akár a megfelelő ápolószerek megválasztásának tekintetében.

A pubertás közeledtével végbemenő számos változás, így a hormonális folyamatok, nagy mértékben érintik a bőrt is. Fokozódik a faggyútermelődés, ennek következtében a faggyúmirigyekkel sűrűn ellátott bőrterületeken fénylővé, zsírossá válhat a bőr. A faggyútermelődés fokozódásának mértéke függ a hormonális hatásoktól, a genetikától, a lelkiállapottól, az esetleges gyógyszeres kezelésektől, valamint az alkalmazott arcápolási készítmények típusától, minőségétől is.

A zsírossá vált bőr, valamint a szintén fokozódó verejtékképződés miatt, ha nem megfelelően ápolják és tisztítják, a bőr könnyen problémák forrásává válhat! A túlzott mennyiségű faggyú keveredve az elhalt hámsejtekkel, eltömítheti a szőrtüszőket és a pórusokat, amely mitesszerek, pattanások kialakulásához vezethet, és táptalaja lehet bakteriális (pl. az aknés tünetekkel gyakran összefüggésbe hozott Propioni baktériumok) és gombás fertőzéseknek is. A bőrön (arcon, háton, végtagokon) előforduló pattanások gyulladttá válhatnak, szakemberek, így bőrgyógyász szakorvos, kozmetikus beavatkozása válhat szükségessé, hiszen elhanyagolásuk, helytelen kezelésük (például „nyomkodás”, drasztikus vagy nem megfelelő kozmetikumok használata) a bőrtünetek rosszabbodásához, gyógyulás során pedig hegesedéshez vezethet.

Így látható, hogy fontos a hatékony, de mégis gyengéd, körültekintő bőrápolási rutin kialakítása! Ebben első lépés a bőr megfelelő tisztítása, a folyamatos higiénia fenntartása -amibe az is beletartozik, hogy bizony, nem nyomkodjuk, nem érintjük meg folyton a bőrünket!

Tehát fel lehet tenni a kérdést: Biztos, hogy a legjobb bőrápolási szokásaid vannak? Főleg, ha azok akár napokig is nyomot hagyhatnak a bőrödön!

Gondoltál már a belső támogatásra?

Hiszed, vagy nem, életviteled is meglátszik a bőrödön!

Eleget alszol? Kipihent vagy és jókedvű? Eleget sportolsz, és azt főleg a szabad levegőn teszed? Megfelelő a folyadékbeviteled? Bizony, ezeket a kérdéseket is érdemes körbejárni!

És amit még gyakran emlegetnek a bőrrel összefüggésben: a megfelelő táplálkozás!

Semmi sem pótolja a kiegyensúlyozott, változatos étrendet, az egészséges életmódot. Válassz vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, feldolgozatlan élelmiszereket, törekedj a változatosságra.

Kerüld a túlzottan fűszeres, a feldolgozott élelmiszereket, a transzzsírokban gazdag falatokat, ha érzékeny vagy rá, az alkoholos italokat és a csokoládét.

Hidd el, bőröd meghálálja! Mit gondolsz, ez eddig jól hangzik?

tinik

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot.